Sunucu Kurulumu ve Yönetimi

Sunucu Kurulumu ve Yönetimi

Sunucu Kurulumu ve Yönetimi

Sunucu Kurulumu ve Yönetimi sanal ya da fiziksel sunuculara göre değişir. Bir plan dahilinde kurulan fiziksel sunucular daha uzun sürede kurulurken sanal sunucular çok daha pratik bir şekilde kurulabilir. Bilgisayar teknolojilerinde kullanıcılar sunuculara ulaşmak ister. Bu alanda ulaşma yetkisi olan kişiler e- posta servisleri, dosya paylaşımları yapabilir. Bu alanda sunucu yönetimi yapan kullanıcıların ise diğer kullanıcılara göre daha geniş yetkileri bulunur. Sanal hatta bulut tabanlı sunucular ile sürekli artan talebin karşılanması sağlanmıştır. Sunucu bilgisayarların stabil ve düzgün çalışmasını sağlayabilmek adına server yöntemi ile takip ve kontroller yapılır. Hosting hizmeti satın aldığınızda bu yönetim hizmet sağlayıcı firmaya bırakılmış olacaktır.

Sunucu Kurulumu Nasıl Yapılır?

Sunucu Kurulumu ve Yönetimi kapsamında kurulum işlemleri pratik bir şekilde sağlanır. Kurum öncesinde tüm sistemin yapılan ve fonksiyonel planının çıkarılması gereklidir. Kurulum öncesinde network özellikleri ve sunucun tüm host adapter özellikleri belirlenir. Özellikle sunucu kurulumu öncesi yedekleme işlemlerinin yapılması gereklidir. Kurulum planlaması ile işlemler başlatılır. Sunucunun sistem disk yapısı bölümlenerek kurulum yazılımları hazırlanır. İşletim sistemi kurulumu tamamlandığında tüm network sürücüleri ve host adapter de tamamlanmış olacaktır. Yeni işletim sistemi parolası kullanıcı taleplerine göre hazırlanır. Sistemdeki IP bölümlemesi önceki sunucuda olduğu şekli ile alındığında sunucu kurulum aşamaları tamamlanmış olur.

Sunucu Yönetimi Nasıl Yapılır?

Sunucu Kurulumu ve Yönetimi eğitimli ve uzman personeller tarafından yapılmalıdır. Sunucu üzerinde oluşabilecek herhangi bir sorunda hizmet sağlayıcı firma doğrudan müdahale eder. Bu şekilde sistem normale döner. Bu tür hatalar raporları ile birlikte tutulur. İlerleyen zamanlarda oluşabilecek benzer durumlar içinde önlemler alınabilir. Genel anlamda sunucu yönetim kapsamı maddeler halinde şu şekildedir:

  • Sunucu takiplerinin yapılması
  • Sunucuların verimli ve düzenli çalışmaları için gerekli çalışmalar yapılması
  • Sunucu üzerinde yer alan yazılımların güncel olması
  • Sunucu üzerinde oluşabilecek sistemlere de müdahale edilmesi gereklidir.

Paylaşımlı sunucularda bu hizmetler tüm müşterileri kapsar. Kişiler taleplerde ise müdahale daha zor olabilir. Özellikle yapılan işlemler tüm sistemi etkileyebileceği için özel talepler sunucu yöntemi ücreti bakımından özel olarak ta ücretlendirilir.